Viimeaikojen kuumimpien matkapuhelin-trendien joukkoon on noussut ns. kehyksettömät (bezel-less) puhelimet. Vaikka oikeasti täysin kehyksettömiä matkapuhelimia ei markkinoilla ole, on silti nimellisesti ”kokonäyttöisten” puhelinten trendin laaja kasvu viemässä tuotantoa kohti Applen visiota puhelimesta, joka on vain ”yksi lasilevy”. (Jony Ive, 2016. Wall Street Journal)

 

Aasialaisten yritysten kehyksettömiä tuotoksia on ollut saatavilla jo vuosien päivät (mm. Aquos Crystal, 2014, Japani), mutta vasta parin viime vuoden aikana trendi on levinnyt länsimaisten kauppojen hyllyille asti. Yhdysvaltalaisen Essential Phonen tai Applen ohutkehyksinen iPhone X-julkaisu lienee viimeistään tae sille, että koko markkina on ottanut yhteisen suunnan kohti Applen design-guru Jony Iven visioimaa suuntaa.

 

Trendin adoptoituessa pikkuhiljaa lippulaivamalleihin voi minikehyksin varusteltua puhelinta olla vaikea löytää ”järkibudjetilla”. Jenkkien Essential Phonen saa maahantuotua nykyään noin 500 euroon alennetulla hinnalla ja esimerkiksi e-ville myy Xiaomin Mi Mixiä (Linkki 1, 2) alennuksessa vastaavaan hintaan. Hintahaarukassa ylöspäin löytyy esim. Samsungin, Huawein ja OnePlus:n laitteita, ja kaikkein hintavimmasta päästä tunnetaan todennäköisesti parhaiten Applen iPhone X (1179€). Jos uusi minimaalisen kehyksen omaavan luurin haluaa itselleen pienemmällä budjetilla, on onneksi olemassa esim. Oukitel Mix 2 ja Elephone S8. Mutta riittääkö niistä mitään vastiketta Applen tai Samsungin kaltaisille lippulaivoille?

 

 

Sain E-Villeltä testiin Elephone S8 –puhelimen. Itse iPhone X-käyttäjänä olin varsin kiinnostunut ja hieman ennakkoluuloinenkin sen suhteen, minkälainen kontrasti on edullisen kiinalaisen ja n. 4 kertaa kalliimman brändipuhelimen välillä päivittäiskäytössä. S8 tuli minulle jokapäiväiseen työkäyttöön joten pääsinkin tutkimaan luurien luonne-eroja ja Elephonen kilpailukykyä todella läheltä.

 

S8:n myyntipakkaus on siisti ja tavanomainen. Pakkaus on valkoinen sinisellä korostevärillä, ja sen kyljessä lukee hieman huvittava iskulause ”Keep Expecting and Be Surprised”. Pakettiin kuuluu puhelimen lisäksi käyttöohje, USB-C johto, virtapistoke (EU), USB-C-3,5mm –kuuloke-adapteri, SIM-työkalu sekä mukavana yllätyksenä kirkas muovinen suojakuori sekä näytönsuojakalvo tehdasasennettuna. Halvemman luokan puhelimiin voikin olla haastavaa löytää suojia, joten tästä jo ensimmäiset lisäpisteet Elephonelle. Eiköhän höpsöt sloganit ole tällä kuitattu. 😉

 

Ensimmäisenä itse puhelimesta pistää silmään kauniisti kiiltävä ”Lumia”-takakuori ja valtavan kokoinen näyttö. Sivulta ja ylälaidasta näytön kehys on vain n. 2-3 millimetriä. Alareunan kehys on suurempi, sillä kotinäppäin (sormenjälkitunnistimella) ja selfie-kamera on sijoitettu alakehykseen. Virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet sijaitsee rungon oikealla puolella, tupla-nano-SIM -korttipaikka vasemmalla puolella. Lataus- ja dataliitäntä (USB Type C) on sijoitettu tuttuun tyyliin alareunaan, kaiuttimen ja mikrofonin väliin. Puhelimessa ei ole 3,5mm kuulokeliitäntää mutta kuten mainittua, pakettiin kuuluu adapteri langallisia kuulokkeita varten.

 

Elephone on brändännyt S8:n takakuoren ”3D Curved Lumia Glass”-lasiksi. Takakuori näyttäisi muodostuvan useasta yhteen liimatusta tasosta, joista jokainen heijastaa valoa eri tavalla. Tämä saa aikaan uniikin heijastusefektin joka muuttuu aina vallitsevan valaistuksen mukaan. Vastaava tyyli ja yksilöllisyys on harvinaista tämän hintaluokan puhelimissa: voit olla varma että hieno valoefektishow kääntää kyllä katseita, mutta harmiksi takalasi on jopa niin kirkas että siistimmätkin sormet saattavat jättää jälkensä puhelimen pintaan harmillisen helposti. Elephonen mukaan takakuori on ”3D-lämpömuotoiltua lasia”, mutta todellisuudessa ainakin päälimmäisin taso tuntuu omaan käteeni melko muoviselta.

 

 

Jos takakuoren tyyli säväyttää jo jollain tasolla, voi kookas 2K-resoluutioinen näyttö nostaa niin esteettistä- kuin käyttöriemua vielä suurempiin sfääreihin. Näyttö on paitsi iso ja peittää koko puhelimen ”kasvopuolen” pinta-alasta vajaat 90 prosenttia, myös mahdottoman tarkka ja kirkas. Saat kaivaa oikeasti suurennuslasin esiin erottaaksesi yksittäisiä pikseleitä näytöstä (490 ppi). Näytön kirkkaus yltää vähintään iPhone X –tasolle (mitattu 800 cd/m2 tai 800 nits). Vaikka LCD-näyttönä kirkkauden kontrasti väreissä on latteampi (vrt. OLED), kirkkaan taustavalaistuksen ja tarkkuuden ansiosta kuvaa on suuri ilo katsella puhelimen isolta näytöltä. Ottaen huomioon näytön kapoiset reunukset, on Elephone S8:n näyttö ehdottomasti hinta-laatu-suhteeltaan matkapuhelinten parhaimmistoa – ellei jopa paras.

 

Tämä puhelin on kyllä ulkonäöllisesti huikea – muttei välttämättä muotoilultaan kaikille ergonomisesti sopivin. Valtava 6” näyttö 15×8 senttimetrin (6,78”) kokoisessa rungossa on lähes 8 senttiä leveä, eikä näin ison puhelimen käyttö yhdellä kädellä pienikätisemmiltä välttämättä onnistu.

 

Vaikka näytön myötä koko puhelin on melko kookas, soveltuu se silti monille yhden käden käyttöön (omat ”normaalikokoiset” käpäläni mukaan lukien). Ja vaikka ei aivan sopisikaan, suuri 2K-näyttö tarjoaa todella kirkkaan, ison ja tarkan kuvan vastapainoksi. Itseni kaltaiselle hieman satunnaisemmallekin viihdekäyttäjälle puhelin on silti oiva sijoitus, sillä tarkasta näytöstä saa todella paljon iloa irti. Puhelin on ollut työluurinani kolmisen viikkoa ja silloin tällöin iltasella on tullut haettua puhelin esim. pelailuun tai videoiden katseluun – kiitos ihan vain huipputarkan ja ison näytön.

 

Käytössä huomasin pitäväni puhelimen käyttöliittymästä. Kokemus lähentelee Vanilla Android-käyttökokemusta hyvin läheltä ja käyttöjärjestelmä on saatavilla suomenkielisenä. Turhat siirtymä-animaatiot ja muut ylimääräiset kellot ja pillit on riisuttu pois ja puhelin avaa ohjelmat rivakasti. Osittain tästäkin syystä puhelimesta on koekäytön myötä muodostunut hyvin ”jämpti” ja toimintavarma kuva: kun avaat ohjelman, se aukeaa nopeasti – eikä mitään ylimääräistä pidä tapahtua.

 

Kameran osalta kokemus on itselleni pettymys. Puhelimessa on kyllä hyvää lupaileva SONY –kuvasensori, mutta laatu S8:n prosessoimana ei ole täysin odotettua luokkaa. Työssäni tarvitsen korkealaatuista ja mahd. kompaktia kameraa (=älypuhelin) ja tykkään räpsiä melko paljon vapaa-ajallakin. Etenkin hämärässä (tai muutenkaan) ei S8:lla ole kameran kanssa mitään asiaa iPhone X:lle, mutta tämä lienee OK kun ottaa huomioon eri hintaluokat. Hintaisekseen Elephonenkin kamera on varsin pätevää sorttia vaikkei oma käyttöni ja odotukset aivan kohdanneet S8:n tarjonnan kanssa.

 

Viihdekäytössäkin luuri on varmasti hintaluokkansa parhaimmistoa. Kuten jo mainittua: kuvanlaatu on huippuluokkaa, 2K-videoita on suuri ilo katsella ja pelitkin (testattu: PAKO, Asphalt 8, Clash Royale…) toimivat pätkimättä ja näyttävät hyvältä! Itse käytän Bluetooth-kuulokkeita (ja väitän että muidenkin olisi aika) joten 3,5mm audioliitännän puute ei haittaa.

 

Kokonaisuutena käyttökokemukseni luurista on positiivinen. Akku kestää hieman kehnommin kuin iPhonessani ja en saanut ryhmäpuhelua luotua (matkapuhelinverkossa). Muutoinhan käytännön (puhelut ja tekstarit) osalta tämä on täysin pätevä puhelin ja paljon enemmänkin. Koekäytössä Telian liittymällä yhteydet pelasi Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella hienosti.

 

Hyvää:

Tyyli

Hinta

USB C

Suojat mukana

Huikea näyttö

Natiivi-android kokemus suomeksi

 

Kehitettävää:

Kamera

Välillä kankea sormenjälkitunnistus